20090313

El Pasado(2007)




16 yaşındayken tanıştığı sevgilisi Sofia’yla(Analía Couceyro) 12 yıl birlikteliğik yaşayan Rimini(Gael García Bernal) artık bu ilişkiyi bitirmek istemiş ama bunu istemenin yetmediğini fark etmeye başlamıştır. Günümüzün ilişkilerinde sık rastlanan bir tutum olan “medeni bir şekilde ayrılmak” bu filmde de pek geçerli bir yol olmamaktadır. Hatta Sofia yüzünden kıskançlık krizine giren yeni sevgililerini de kaybetmek durumunda kalmıştır Rimini. Her şekilde hayatına devam etmenin yollarını ararken kendisine ve saplantı derecesinde aşık olan eski sevgilisi Sofia’ya da bir türlü kesin cümleler kuramamaktadır. Yeni doğmuş çocuğu ile birlikte Sofia’nın ziyarete gittiği gibi şimdiki eşinin de bu duruma karşı anlayışlı olması şaşırtıcıdır.

Fakat tüm bu ilginin kesilmemiş olması Rimini’yi çok özleyen ve onu hala çok seven Sofia için yeterli değildir. Ona çok daha fazlası hatta Rimini’nin kendisi gereklidir.



Kendisinde hala bulunan fotoğraf karelerinden oluşan daha anlamlı bir son ya da başlangıç beklemektedir. Bunun için de elinden gelen türlü saplantılı planlarını gerçekleştirir. Tüm bunlar Rimini’nin Sofia’da bıraktığı sevgisini, onun hayatından gidişiyle birlikte hiçbir zaman düzene girmeyen hayatının yeni resmini daha da güzelleştirmesi gerektiğine bir işarettir. Bu yeni resmi yeni yaşantısının içinde eski fotoğraflarıyla anlamlandırarak ve tabir-i caizse her birini yeniden hatırlayarak “içini boşaltma” çalışmalarıyla sonlandırır. Her şey o fotoğraflarla birlikte hayatta somut bir şekilde yok olmalıdır.


Düşüncede varmak istenilen nokta bir terk edişse, bunu somut varlığa da yansıtmak en temel amaç olmalıdır. Düşüncede kalmamalıdır. Bu doğrultuda gereken yapılır ve film noktalanır.
Farklı türde bir ayrılık hikayesidir, El Pasado. The Science of Sleep, Bad Education, The Motorcycle Diaries, Babel filmlerinden de aşina olduğumuz oyuncu Gael García Bernal başrolü oynamakta ve çok iyi iş çıkarmaktadır. İzleyin derim..




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder