SARHOŞ ATLAR ZAMANI (2000)
Filmin Orijinal Adı :
A Time For Drunken Horses
Yönetmen : Bahman Ghobadi
Oyuncular : Ayoub Ahmadi, Amaneh Ekthiar-dini, Roujin Younessi
Yapım Yılı : 2000
Ülke : Fransa / İran
İlk İranlı Kürt film yapımcısı Bahman Ghobadi’nin uzun metrajlı filmlerinden ilkidir Sarhoş Atlar zamanı. Yönetmenin Kaplumbağalar da Uçar! (2004) isimli filminde de olduğu gibi kendi ülkesinin çocuklarının gözüyle sorunlarını mercek altına almaktadır.
Yönetmenin her filminde oyuncuların tamamen amatör olması dikkati çektiği gibi, savaş sonrası ya da savaş esnasında çocukların hayata tutunma ya da hayatı algılama şekilleri hakkında birtakım ipuçları da vermesi açısından değerlidir..
Film, adını soğuktan üşümemeleri ve güçlerini kaybetmemeleri için sularına alkol konulan, yük taşımak için kullanılan katırlardan alır. Tohum yerine mayın ekili topraklarda kaçakçılık bir nevi geçim kapısı olmuştur. Çocuklardan yaşlısına dek herkes bu yolu ekmek kapısı olarak kabul etmektedir. İran'dan toplanan mallar Irak'ta satılıp, Irak'tan alınanlar katırlara yüklenip ülkeye getirilmektedir. Havaların soğuması ve karla kaplı yollar dolayısıyla tek taşımacılığın katırlarla yapılıyor olması pek çok köylüyü ve çocukları sevindirmektedir. Çünkü onlara iş olanağı sunar bu karlı yollar.
Filmde anlatılan İranlı Kürt ailesinin fertleri, babalarının ölümünden sonra bu zor şartlar altında hayatlarını sürdürmektedirler, kardeşlerden en büyüğü ama özürlü olanı Madi’nin acilen ameliyat olması gerekmektedir. Babasının ölümüyle evdeki sorumluluğu kat kat artan henüz 12 yaşındaki Ayoup, ailenin yeni lideri olarak bu güç durumla karşı karşıyadır.
Ayoup daha fazla para kazanabilmek adına kendilerine bakan amcasının ablasını küçük yaşta bir Irak’a gelin gitmesine tanık olur. Kardeşlerinin her türlü sorumluluğu onun üzerindeyken bu kararda onun fikrinin alınmaması onu çok üzmüştür. Ablasının evliliği neticesi eline bir katır tutuşturularak İran’a geri döner. Hasta kardeşi Madi ise gün geçtikçe daha da kötüye gitmektedir.
Can alıcı sahnelerin olduğu bu filmi çekerken gerçek bir olaydan esinlendiğini bir röportajında dile getiren Bahman Ghobi, bu belgesel filmden sonra çocukların, karın yağmasıyla birlikte kapanan yollarda tekrar katır taşımacılığına başlayacakları gerçeğini de paylaşmıştır.
Hüseyin Alizadeh'in müzikleriyle renklenen, Bahman Ghobadi'nin senaryosunu yazdığı yönettiği bu film İran sinemasını aldığı ödüllerle dünyaya taşımaktadır. Fakat mayın ekili topraklarda süren bu amansız hayatın bir parçasına bu filmle de olsa tanık olmak ve o etkileyiciliğiyle bu filmi ödüle doyurmak gerçek hayatta hala ameliyatı için para bulamamış hatta ölmüş olması muhtemel Madi’nin bir çaresi değildir ne yazık ki…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder