20080309

Lust, Caution (Se, jie) (2007)


Dikkat, Şehvet
Yönetmen: Ang Lee
Oyuncular: Tony Leung, Wei Tang, Joan Chen, Lee-Hom Wang,
Senaryo: Eileen Chang, James Schamus, Hui-Ling Wang
Müzik: Alexandre Desplat

Erotizm yüklü sahneleriyle tüm dünyada tartışmalara neden olan film, Oscar ödüllü Tayvan doğumlu yönetmen Ang Lee'nin 2007 tarihli son filmi "LUST, CAUTION" ("SE JIE") kendi ülkesi Çin’de de sansüre uğradı ve yönetmen tarafından tekrar kurgulandı. Pek çok ülkede en üst yaş sınırlamasıyla gösterilen Lust, Caution, ülkemizde sansürsüz olarak vizyona girdi.

Lust, Caution uzakdoğu sinemasının unutulmaz yapıtlarından biri olmaya aday bir film, II. Dünya Savaşı sırasında Japon işgali altındaki Çin'in en büyük kenti Şangai'daki Japon hükümetinin istihbarat şefi Bay Yee'ye suikast düzenlemeyi planlayan bir grup vatansever öğrencinin etrafında gelişiyor.



Grubun gizli planlarında başrolü oynayan genç ve güzel Wang Jiezhi (Wei Tang) ile hedefi Bay Yee arasında tutku dolu bir ilişkinin gelişmesiyle hem suikast planları hem de grubun güvenliği tehlikeye giriyor. Wang rolüyle ilk sinema deneyimini yaşayan genç Wei Tang, o ilk oluşunun tecrübesizliği ile filmde canlandırdığı ilk tiyatro oyunculuğunu, ilk casusluk ve suikast girişimini, ilk cinsel ilişkisini, ilk aşkını yaşayan bir genç kız olması paralelliğini de yakalamış konumda. Acemiyi oynadığı rolünü gerçek hayattaki acemiliği ile birleştirince ortaya çok başarılı bir oyunculuk çıkmış diyebiliriz.



Dahil olabilmenin bir oyuncu olmaktan öte, bir vatansever olmayı gerektirdiği bir tiyatro oyununda pek çok insanı provoke edecek bir kurgu ile sahneler oluşturulmuş ve Wang’ta bu oyunun en gözde isimlerinden biri olmuştur. Daha sonra ise suikast hazırlığı içinde ihracat/ithalatla uğraşan bir iş adamının eşini oynayan Wang, Bay Yee’nin önce eşinin en iyi arkadaşı olarak boy gösterir sonrasında ise Bay Yee’nin yatak arkadaşı olarak suikast planının tıkır tıkır işlemesine neden olur. Ama bu yatak arkadaşlığı ilk şehvet duygusunu da beraber getirdiği oranda zamanla vazgeçilmeze dönüşürken seyirci bu aşkın ve tutkunun her sahnesine tanık olur.



Eileen Chang'ın yazdığı öyküyü "kısa fakat zeka dolu ve çok derin" olarak nitelendiren yönetmen Ang Lee, hikayenin en etkileyici özelliğinin, bir casusluk serüvenini bir kadının gözünden anlatması olduğunu söylüyor. Bir kadının her an tarafında olduğu insanlar tarafından vurulmasını beklerken hissettiği acıyı, tutkuyu ve beklentiyi sinema karelerine yansıtırken bizleri de içine çekmekte oldukça başarılı olmuştur. Lust, Caution’un sevişme sahneleri oldukça yoğun olmasına karşın bu sahneler filmin yapıtaşlarını oluşturmakta. Böyle sahnelerin çıkarılması veya sansürlenmesi söz konusu olması ise oldukça saçma… Yee ve Wong’un bakışlarından bile taşmaya başlayan tutkunun dışa vurumu da ancak bu şekilde güçlü bir estetik tutkuyla verilebilirdi.



    Tutkunun resmini yaptığı bu filminde, filmin Mandarince ismi olan "SE JIE"yi Budist bir bakış açısıyla yorumlayan Ang Lee, "Se" sözcüğünün dişi güzellik ve duyarlılık, "JIE" sözcüğünün ise akılcı düşünce ve zeka gücü anlamına geldiğini ve bu birleşimin filmin öyküsüyle doğrudan bağlantılı olduğunun altını çiziyor.
    Yakın bir zamanda ödüllere boğulan Brockback Mountain filminde de gördüğümüz zıt kutuplardan ve imkansızlıklardan, aşklar tutkular çıkarmayı seven biri olarak Ang Lee için, sevdiği sularda yüzmenin keyfini çıkardığını ve bize de o keyfi yaşattığını söyleyebiliriz. Çin’de sansüre takılıp, bizim ülkemizde sansüre takılmadan beyazperdede bir yer bulmasının şaşkınlığını sizin de yaşamanızı ve bir buçuk saati aşan bir kurgunun uzun olmasından ve sıkıcı olabilme ihitmalinden uzaklaşarak izlemenizi tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder