20080223

Hepimiz topyekün cahil miyiz bu hayatta?


Balta girmemiş ormanlar var şu dünyada. Hani onlarca yaprağını tüm ağaçlar gibi yine sonbaharda döken. Köyümüz var, hani hiç gitmediğimiz. Evimiz var, hani biz tatildeyken hırsızların dadandığı ve bizim görmediğimiz.

Neyse dağıtmayım konuyu; bir ağaç var hiçkimsenin görmediği bir saat, dakika, saniye, sanise yaprağını düşürüyor yüzeye. Kimse görmedi, kimse şahit olmadı, kimse sezinlemedi bile. Öyleyse bu yaprak düşmedi diyebilir miyiz? Bu yaprağın düştü diye iddia edemeyeceğimiz kadar?

O bilgi hiç var olmadı. Öyleyse bu bir bilgi mi?
____________________

Siz cevabı düşünedurun ben kendimce atayım şu silsileyi bir dışarıya..

-Bu bilginin varolduğunu varsaydığımız an bile aslında o bilgi vardır.
-Peki o halde her varsayan doğru mu söylüyor?
-Zaten dünyada varolan her bilginin doğru olduğuna dair bir genel-geçerlik de yok.
-Bilgi sadece vardır. Doğruluğu yanlışlığı da başka bir bilgidir.
-Yani yaprak düşmüştür bundan binlerce yıl önce de. Toprağa karışanı da, karışmamışı sararıp solmuşu da vardır yeryüzünde.

-Biz oturup bunu düşüneceğimize düşen yapraklara özlem duyalım şu güzelim kış gününde! Bırakmadı kış bize yaprak..Canı ister demek ki sağlam bir dayak! Al işte atamadığım dayağın bilgisi de bu satırlarda. Attığımı varsaymak bilgi mi şimdi?

- Soyut bi oluşuma nasıl dayak atayım ben?
-Hani her şey bir bilgi diyoruz. Soyut düşünceler... En önemlisi 'din' olgusu hakkında türetilen düşünceler de mi bilgidir?

-Bu varsayıma inanmış onca insan varolduğu için mi bilgidir? Şimdi bu varsayılanlar ilk ortaya atıldığında sırf düşündükleri için öldürülen havariler de bilgi taşıdıkları için mi öldürüldü? Bilgiyi yoksaymak o zaman mümkün değil! E varsaydıklarımız da bilgiydi, yoksaydıklarımız da?

O zaman her şey bir bilgi ise.. Bilmediklerimiz bizi bilgisiz mi kılıyor. Hepimiz topyekün cahil miyiz bu hayatta?

İnsanlar cahil olmasın diye var sayılan, yok sayılan her bilgiye eriştirmekse benim görevim bölümüm itibariyle, ne yapacağım ben bu 'bilgi'yle...

not ki tam tospağa: bazen dersleri alttan almak bölüme farklı bir gözle bakmayı getiriyormuş, güzelmiş. Sonuç?
(-bazen sonuç olmaması olmasından güzeldir.

kıvır Tospağa, kıvır...)

4 yorum:

  1. BU sayfada bulunan tüm yazılarını okudum,anlatımın çok güzel,çok dolaylı ve okuması oldukça zevkli,takipteyim bundan sonra,özellikle şu sinek olayı süper..

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ediyorum:) Oğlunuz ve siz çok sevimli görüyorsunuz, dalıyorum ben de şimdi bloğunuza haydş bakalım orda görüşürüz :)

    YanıtlaSil
  3. Ben bile bu kadar çok ihtimal-seçenek üretemezdim tospağam. Saygı duydum:))
    Uçarken mi yazdın:))

    YanıtlaSil
  4. Uzundur hiç yere inemiyorum Sokak Lamba'm:) Sen pek bi aydınlatıyorsun yüksekleri ya, benim de inesim gelmiyor işte o vakit hehe:))

    YanıtlaSil