20080620

Children Of Men(2007)


Yönetmen: Alfonso Cuarón

Oyuncular: Clive Owen

Julianne Moore

Michael Caine

Kıyameti tek bir günden çıkart zamana yay, filmini yap deseler sanırım böyle bir film ortaya çıkması muhtemel olabilirdi. Tek fark hala bir umut olduğuna inanan insanların var olması. Politik ayrılıklar, umut taşımayan insanların birbirine düşman olması ve bir gelecek yoksa hükmetme zamanının geldiğinin çanları tüm şehri yankılamakta. Var olan en genç insanın 4aylık bir bebeğin ölümüyle 18 yaşındaki bir kıza devretmesiyle başlangıcı yapıyor film. Nasıl olur, imkansız çığlıklarıyla filme dahil oluyor ve araştırmalarını yapmaya kalkıyorsunuz. Yıl 2027’dir ve insanlığın yok olmaya başladığının ilk işareti çocukların olmamasıdır. Çocuksuz bir dünyanın nasıl olacağını tahmin dahi edemezken bu insanlar filmini yapmış bizi de şok etmeye çoktan hazırlanmışlar bile.


Londra’da geçen öykünün bir bilim kurgu örneği olduğu aşikar, ama bu bildiğiniz kalıpların çok daha dışında bir seyir izlemekte. Büyük Britanya’nın göçmen politikalarını arka planda oldukça büyük dokundurmalarla yeren filmde, pek çok karede duvar yazılarından atılan sloganlara ve göçmenlere yapılan muameleye kadar verilmesi planlanan mesajlar yerini bulmaktadır. İnsanların politik amaçları gözlerini kapama etkisi yaratır çoğunlukla. Dünyaya gelecek tek bebeği dahi bu amaçların gölgesinde pazara sunmak ise onların tek isteğidir. Ama bir bebeğin değerini bilecek tek insanın daha evvel bebek sahibi olma şansına erişmiş kimseler olması ise hiç şaşırtıcı değildir.

Bu tıpkı sokakta oynayan çocuklara ders çalışıyorken çıkardıkları sesin ne çok rahatsız edici olduğunu bağırarak yansıtırken, bir çocuk sahibi olunca çocuğuna bağıran tüm bireylerle bir bir kavga etmeye benzer. Var olduğunda anlaşılacak değerin korunması artık var olma şansı yokken daha bir görev gözüyle bakmayı getirir.

Ülkemizde Son Umut adıyla gösterime giren 2007 Alfonso Cuarón yapımı film 3 dalda aday gösterilerek Oscar’ı alamasa da, hatta konu olarak benzerlerinin varlığına inanılsa da bence oldukça başarılı bir yapım. Gerilim dolu sahnelere eklenen 360 derece dönen kamera efektleri, filme daha bir dahil ediyor hayran olmaya yetiyor.

Film bittiğinde jenerikle birlikte arka plandan gelen çocuk sesleri, normal şartlar altında ‘çok’ rahatsız ederken bu filmden sonra bir süre rahatsız etmeyeceğe benziyor. Dikkate şayan olan odur ki “bir süre”…

2 yorum:

  1. Elinize sağlık, sinema sanatı dersi için bu filmi çözümleme ödevim var, öncesinde film üzerinde bir kaç araştırma yaparken sitenizdeki film üzerine yazınızı gördüm , güzel bir çalışma olduğunu düşünüyorum, yeni çalışmalarınızda başarılar.

    Burak

    YanıtlaSil
  2. teşekkür ediyorum. uzun zaman olmuştu yazalı, böylesi yorum almak keyif verici :)

    YanıtlaSil