20080831

Little Miss Sunshine / Küçük Gün Işığım (2006)




Yönetmen:
Jonathan Dayton

Valerie Faris

Oyuncular:
Abigail Breslin ... Olive Hoover


Greg Kinnear ... Richard Hoover


Paul Dano ... Dwayne

Alan Arkin ... Grandpa Edwin Hoover

Toni Collette ... Sheryl Hoover

Steve Carell ... Frank Ginsberg


Kalabalık bir ailenin çocuğu olmak kimi yükümlülükler getirir. Little Miss Sunshine filminin ana karakterlerini oluşturan kalabalık ailesinin küçük kızı Olive Hoover’da bu yükümlülükleri hayatının bir parçası haline getirmeye alışmıştır. Onun sorumluluğu ailesinin gözünde bir kat daha iyi görünmek olarak belirlenmiştir. Ailesi ona güvenmekte ve kazanacağı bir çocuk güzellik yarışmasına götürmekte kararlıdır. Her türlü engele rağmen…







Little Miss Sunshine ülkemizde Nisan ayında gösterime girmiş olup, en iyi yardımcı erkek oyuncu dalında Alan Arkin (Olive’in dedesi)’e ödül kazandırmış ve en iyi orijinal senaryo ödülünü kazanmış bir Amerikan bağımsız filmidir. Film önce de bahsettiğim gibi kızlarının güzellik yarışmasından ödül kazanacağına yüzde yüz emin olan bir ailenin ülkenin bir ucundan öteki ucu olan California’ya yolculuğunu anlatmaktadır. Bu yolculuk ailenin geçim sıkıntısı sebebiyle eski bir minibüsle gerçekleşmektedir. Olive’in hırsı babası Richard’ın kazanmakla ilgili düşüncelerini birebir yansıtmaktadır. Kaybedenlerin bu dünyada yeri olmadığını düşünen Richard bunu her daim kızına aşılamaktadır. Filmin çekildiği sıralar John Mark Karr'ın itirafı ile gündeme gelen "çocuk güzellik kraliçesi" Jonbenet Ramsey davası ile eş zamanlara gelmesi de ilginç bir tesadüf. Güzellik yarışması müptelası kızlarını yetiştiren ailenin, onu çocukluğundan beri bu “amaç” uğruna yetiştirmiş olmaları söz konusuydu. Aniden evde ölü bulunan kız ile ilgili soruşturmalar hala sürmekte. Little Miss Sunshine’da inceden bu davaya göndermeler mevcut. Neyse ki ailenin tüm bireyleri bu şekilde yaklaşmıyor Olive’e diye içimizi rahatlatan bir havası da yok değil. Annesi çocuklarına karşı aşırı açık olmaktan yana olan ve aileyi çekip çeviren kişi konumundaki Toni Collette, Sheryl Hoover rolünde. Dayı ise intihara teşebbüs etmiş ve bir süreliğine kız kardeşinin gözetiminde kalacakken birden bu güzellik yarışması sebebiyle yola düşenler arasındadır. Kendisi Marcel Proust profesörlüğü yapmış olup cinsel tercihini gay olmakta kullanan dayı, zaman zaman filmde Proust’tan alıntılarla bizi keyiflendirmektedir. Olive’in abisi rolündeki Dwayne ise kendi halinde sessizliğe and içmiş ve jet pilotu hedefine ulaşana dek de konuşmama kararı almış 15 yaşındaki bir gençtir. Herkesten nefret ettiği gibi Nietzsche ile yakından ilgili olup bunu hayatına da yansıtmıştır. Olive’i güzellik yarışmasında sergilemesi için dans etmesine yardımcı olan eroin bağımlısı dede ise Olive’in hırsını sadece önemli olanın ailesinin sevgisi olması yönüne çevirmesiyle artı puan toplamıştır.


Karikatürize edilebilecek şekilde oldukça malzeme barındıran filmin karakterleri yol boyunca türlü maceralarıyla bizleri cidden güldüren, yer yer de gözlerimizin dolmasına sebebiyet veren karelerle tarafımdan sevimli adledilmiştir.
Aile bağları özlü bu film aslında bu kadar birbirine yapışık insanların nasıl birbirlerinden bihaber olduklarının da ayrı bir resmini göstermesi açısından değerlidir.







2 yorum: