20230130

Bedensel Boşalmanın İşlevi - Wilhelm Reich

 Wilheim Reich'ın cinsellik psikoterapistliği yaptığı ve bu doğrultuda yazdığı ilk kitabı. (Araştırmalarımla öyle olduğunu tespit ettim. Yanlışsa düzeltebilirsiniz.)Dolayısıyla kafasındaki teorik bilgilerin çoğunu deneyselleştirmesinin henüz mümkün olmadığını birkaç bölümde dile getiriyor. Ben ki Karen Horney, Simone de Beauvoir, Judith Butler, Malinowski, Evelyn Reed gibi yazarlardan ve külliyatı bir araya getiren Foucault'un Cinselliğin tarihini okumuş olan biri olarak, bu kitapta oldukça eksik bulduğum bazı durumlar vardı. Kadın ve erkek üzerinden(diğer cinsel yönelimlere teyit geçmeyi bırak hiç söz etmeden) Freud'un salt çocuklukta başladığını öne sürdüğü Oedipus argümanına bazı noktalarda karşı çıkarak, yetişkin insanların da yaşamlarındaki değişim-dönüşümde cinselliği konumlandırdığı noktanın sonuçlarını yaşadığından bahsediyor. Reich’in kitabın başında Freud’un öğrencisi olarak, onu çok da üzmek istemediği açık. Daha evvel Jung, Eric Fromm, Otto Rank’in de onun öğrencisi olmasına rağmen ağır eleştiriler getirdiklerini görmüştüm. Bunu yine ilk kitabı olmasına mal edebiliriz, diğerlerini de okuyunca daha sağlıklı yorum yapabilirim sanıyorum.

Aslında tüm sorunların kökeninde cinsellik baskısı olduğunu söylüyor. Bana göre bu noktada Foucault açıklamaları daha anlamlı. Çünkü bunun erk, güç, iktidar ilişkilerinin getirdiği bir sonuç yansıması olduğundan bahseder Foucault. 1920’li yıllarda yazılan bu kitabın, 1940’lı yıllardan da örnekler içermesi kitabın yazar tarafından güncellenmiş olduğunu aklıma getirdi. Ama gel gör ki, hep yokluğunu çektiğim kaçıncı baskıdan çeviri, hangi yılda yazılıp kaç kez baskı yapmış olduğu, hangi yıllarda güncellemeler içerdiğine dair bir bilgi bulabilmiş değilim. Yönetmen ve oyunculara ait filmografi, müzisyenlere dair diskografi bulabiliyorken yazarlara dair neden bu tür bir kaynak bulamıyoruz? Benim bilmediğim bir kaynak bilen varsa hemen söylesin ona kitap hediye edeceğim 

Kitapta birkaç yerde kadınları aşağılayan kelime kalıplarına rastladım. (kızkurusu vb.) Bunların Bertan Onaran’dan kaynaklı bir çeviri talihsizliği olmadığını düşünüyorum ya da böyle düşünüp sevdiğim bir çevirmene laf etmemek için kendimi dizginliyorum diyeyim.. Tabii Reich’in bu tutumu Malinowski’nin İlkel Toplumlarda cinsellik ve Baskı kitabındaki anaerkil toplum anlatımlarında biraz şaştı. Ataerkil başka bir kavim ile kıyaslamalarında açığa çıkardığı yönler Reich’İn de tarafımdan aklanmasını sağladı.

Kitap salt boşalma ediminin aslında sinirce durumlarının ihtiyacı olan ve bunun farkında olup üzerine gidilmezse gölge tepkimeleriyle mücadele ediyor olacağımızı çok güzel özetlemiş.

Kitabın genel akışı kendi ruhçözümlemeci tecrübeleriyle gittiği için gayet rahat adapte olunabilir nitelikte. Cinsel yaşamına dengeli bir düzenlilik getiren kişi ile dirimsel enerjinin sürekli gergin ve aktarılamamış, hayata geçirilememiş olan kişi arasındaki farkları oldukça detaylandırdığı örneklerle aktarıyor.

“İçine hava vererek şişireceğimiz bir balon, patlamazsa, nasıl hareket eder acaba? Dış zarının uzayabildiğini, ama patlayamadığını varsayalım. Canlı çekirdeği kuşatan bir kılıf gibi canlandıran bu insan kişiliği imgesi çok yerindeydi. Balon, o çözümsüz gerilimi içerisinde konuşabilse halinden yakınırdı. Zayıflığından ötürü, çektiği acının nedenlerini dışarıda arayacak, durmadan çevresini suçlayacaktı. Birinin gelip kendisini patlatmasını isteyecekti. Amacına dilediği gibi ulaşana dek, çevresindekileri kışkırtacaktı. İçerden, kendiliğinden yapamadığı şeyi, kolu kanadı kırık, edilgin bir biçimde dışarıdan bekleyecekti.”
“Sinir hastalığı, doğal cinsel hazza vurulan ketlerin toplamından başka bir şey değildir, bu ketlemeler zamanla, makinemsi bir hale gelir. Sinir hastalığının bütün öbür belirtileri, bu kökensel bozukluğun sonuçlarıdır.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder