20230130

Uçan Spagetti Canavarının Kutsal Kitabı - Bobby Henderson

 -Neyi temsil ediyoruz?

-İyi olan her şeyi.
-Neye karşıyız?
-İyi olan her şeye.
Butik din din olarak, kendisine Pastafaryanizm kısa ismiyle FSM diyen bir din sunumudur. Boby Andersson, 2005 yılında 25 yaşında iken kaleme aldığı bu alternatif dinin peygamberi ilan etmiştir kendisini.
Gelmiş geçmiş dinlere, bilim adamlarına ve kendini "ilan" eden pek çok kimseye bir karşı duruş sergilemektedir FSM. Üstelik kendisine bile karşı olmayı içinde taşıyarak. Dogmayı bütünüyle reddeden bu inanış, kendisini şu cümlelerle açıklamaktadır: "Birisinin dinini değiştirirken, mesela Hristiyanlıktan Pastafaryanlığa, onları başka bir Tanrı'ya ikna etmeniz yeterli değil, aynı zamanda temelsiz ama güçlü bir inanca sahip olmanın, düşünmekten daha kolay olsa da bizim yolumuz olacağına da ikna etmeniz gerekli. Başka bir deyişle FSM dogmayı bütünüyle reddeder." Yazarın, pardon peygamberin bu kitabı yazarken çok eğlendiğini sıklıkla gözlemleyebilir ve arada sırada da olsa zeka pırıltılarına şahit olabilirsiniz. Uçan Spagetti Canavarı, varolan safsatalara inanacağınız yerde buna inanın demek gibi bir şey oluyor neticesinde. Sorgulanabilir, ve hataları gün yüzüne çıkarıldığında size "Bu sözde hataların hepsi Uçan Spagetti canavarı tarafından takipçilerinin inancını sınamak için yerleştirildi...Herhangi bir dinin geniş kitlelere yayılabilmesi için, içinde belli bir miktarda tutarsızlık bulunması gerekir. örneğin: hristiyanlık, islam vb. cevabını verecektir.
Uçan Spagetti canavarını Tanrısı ilan eden FSM, onu resmederek aslında hayatın her alanında ve geçmişte de kendisine rastlanabileceğini dile getirmiştir. Eski dönem duvar yazılarının içinde, ünlü ressamların tablolarında yer alan Uçan Spagetti Canavarı oldukça ilgi çekici ve baştan ayağa ironi yüklüdür. İnsan evriminden, kivi kuşlarının uçamayışına, bilim insanlarının teoremlerinden, parasız bırakılan öğrencilerin makarna yemeye itilmesine, aslında FSM'ye yaklaşmaları için bir komplo teorisi olduğuna açıklık getiriyor. İnsan evriminin korsanlıkla başladığına inanan FSM, yanılgı ve gerçek başlıklarında insan evrimini incelemiş.
Amerikan kültürünü daha yoğun olarak baz alarak anlatan Handersson, aslında inanılmayacak bir din sunarak inanmamayı bir din olarak görüyor da diyebiliriz. İnternetten de dinin resmi bir sitesinden görüldüğü kadarıyla, pek çok taraftar toplayıp, çok eğlenceli korsan ve spagetti canavarı kıyafetleriyle süslü partilere tanıklık edebiliriz. Tshirt, banner, çıkartma gibi dini sembollerinin yer aldığı materyalleri de edinebiliyoruz.
Kitabı okumak bir o kadar eğlenceliydi ama bir o kadar da gereksiz gördüğüm için bu kadar detayı paylaştım diyebilirim artık sanırım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder