20230130

Duygusal Zırhlanma - Morton Herskowitz

 Duygusal Zırhlanma kitabının yazarı Morton Herskowitz, Wilhelm Reich ile çalışma fırsatı bulmuş hatta Reich'in bizzat yetiştirdiği son sağaltımcı imiş.

Zırhlanma genel anlamıyla hayatımızın genelinde hepimizin kullandığı çeşitli mimikler, bir olaya karşı verdiğimiz tepkilerin nefes alış verişimize yansıması, geçmişimizde referans aldığımız ama çoğunlukla da farkında olmadan yaptığımız nefes tutmalarımız, boyun kasılmalarımız, cinsel isteksizliklerimiz vs.... Tüm bunları bir araya getirdiğimizde duygusal zırhlanması olmayan kimse yok diyebiliriz. Sosyal ilişkilerimizin bile belirleyicisi olan bu zırhlarımız, başkalarının zırhlanmasına nasıl yanıt vereceğimizi bile belirleyen bir şeye dönüşüyor. Sizin göğsünüz esnek değilse başkasının nefesini tuttuğunu asla hissedemezsiniz. Hatta kendi zırhımıza ona kulak asmayacak kadar alıştığımızda başkalarındaki zırhı da keşfedemeyiz.
Zırhlanma kavramını ve sağaltımın ne olduğunu iyice irdeledikten sonra kitap çeşitli sağaltım örnekleri ile ilerliyor. Bu kısımlar oldukça teknik bilgi içerdiği için ve eğitimi olmayan hatta kendi sağaltımı gerçekleşmemiş kimsenin yapmaması gereken şeyler olduğu için çok önemliydi bu imkanı tanıması. Bazen bu tür durumlara bilinçsizce olduğu kadar bilgiç bir tutumla da yaklaşan çok fazla insan gördüğümü anımsadım okurken.
Kitap sürerken Reich'in görüşlerine de sıklıkla yer verilir. Mesela; kitlelerin yönetimi için ahlaki zırhlar ile kuşatılan toplumdan söz eder. Hatta bu zırhların sadece yönetiliyor olma alışkanlığı ile vücut bulduğunu, sonu özgürlüğü sadece arzulayan ama asla sahip olmayan bir köleye dönüştürdüğünden..Tepeden yönetilmeye o kadar alışılmıştır ki kendisini ve duygularını yöneten bir "lider"i kaybeden kişinin o özgürlüğe belki de en yakın olduğu anda hemen kendisine yeni bir lider aramaya başlamasıyla son bulan bir döngüde sürüp gittiğinin altını çizer. Yazar ise toplumsal düzeni temsil eden araçların hepsinin toplumu deli ettiğini savunan Reich'i bu noktada reddeder, düzen sağlayıcıların kaostan koruduğunu savunur. Burada sanırım sonu hapiste biten Reich'in düşüncelerinden kaçmaya çalışan birini okuyor olduğumu anladım. "Reich, var olan her şeyin kendi iyi nedeni olduğundan bahseder..." Kendi iyi nedenimin hep arayışımda olsam da yazarınkini buldum sanıyorum.

Bir başka bölümde dikkatimi çeken ergenlere sağaltımın yapılmaması gerektiği idi. Yalnızca çok ağır sorunlar olduğunda yapılmasının altını çizerek, bu hızlı ve isyan dolu değişim rüzgarları ve fırtınaların olduğu denizde sağaltım yolculuğuna çıkılmaz der.
Ve en önemlisi de sağaltımın amacının kişiyi tüm zırhlarından arındırmak değildir. Tüm zırhlarından arınmış birey, ağır bir şekilde zırhlanmış toplum içinde savunmasız kalır diyor yazar. Zırhlarımızı esnek hale getirip bir ceket gibi an ve zamanı kollayarak giymenin yerinde olduğuna değiniyor.

Ben kitabı kuramsal metinler / psikanaliz okumaları yapmayı sevdiğim için oldukça bilgilendirici buldum, ilginiz yoksa sıkılmanız an meselesi diyebilirim.
Kitapta da geçen, Taocuların söylediği bir söz ile kapatayım "Yanlış insan doğru araçları kullandığında doğru araçlar yanlış biçimde çalışır." Şu sıralar birkaç sertifika eğitimini yeterli görenlere de bu cümleyi verelim ve çekileyim.

Ayrıca ceket durumunda olduğunu düşündüğüm ama belki de duygusal zırhlanmanın alasına sahip bir kaplumbağayım evet:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder